Za vas piše in ustvarja Varuška Živa

Varuškin dnevnik

Vpliv glasbe na razvoj otroka

06.05.2019, Poučno :)

Glasba je pomemben del naših življenj. V kakršnikoli obliki že, spremlja nas na vsakem koraku večinoma preden prve korake sploh naredimo. Strokovnjaki omenjajo, da ima vsak od nas prirojene glasbene sposobnosti. Če opazujemo razvoj govora pri otroku, lahko to vidimo. Predenj začne s simbolnim govorom namreč uporablja intonacijo in ritem jezika.

Tudi zgodovinski razvoj kaže, da je bil peti jezik predhodnik govorjenemu. Glasba je torej pri človeku prisotna od vsega njegovega začetka. Zaradi tega ni naključje, da ima tako močan vpliv na nas. Glasba namreč zajame celostni razvoj, tako čustveni, kognitivni, moralni in socialni, kot tudi motorični, zato bi bilo škoda, da njenih prednosti ne bi izkoristili. Na splošno jo lahko uporabimo tudi kot motivacijsko sredstvo, pomaga pri oblikovanju pozitivne samopodobe, vpliva na socialni razvoj in kognitivno delovanje (pozornost, spomin…) ipd.

V nadaljevanju lahko preberete, na kaj glasba vpliva v določenem obdobju otrokovega razvoja in kako lahko njen vpliv sami spodbujate. Vključene so tudi raziskave, ki vplive dokazujejo. Navedene so ob koncu članka.

Prenatalno obdobje

Katarina Habe, doktorica psihologije, ki se ukvarja z vplivom glasbe na razvoj pravi, da je uho otrokovo prvo okno v svet. S pomočjo glasbenih dražljajev lahko tako na optimalni celostni razvoj otroka vplivamo že, ko je ta še v varnem zavetju materinega trebuha. V tem obdobju so otroci zelo podvrženi vplivom glasbe in se, kot so pokazale raziskave, ob prisotnosti glasbe hitreje razvijajo. Glasba na začetku najbolj učinkuje posredno, preko matere.

Nosečnost in rojstvo otroka je pomembna življenjska prelomnica in zato tudi stresna. Ženska se v nosečnosti pripravlja na novo vlogo, kar lahko vodi celo anksioznost in depresijo. V teh primerih se je poslušanje skrbno izbrane glasbe izkazalo za zelo pozitivno, tudi pri rizičnih nosečnostih. V Sidorenkovi študiji se je izkazalo, da glasba preventivno vpliva na prezgodnji porod, z njo pa so uspešno vplivali tudi na zmanjšanje hipertenzije. Glasba je zmanjšala pogostost anksioznosti pri nosečih ženskah, pa tudi takoj po porodu.

Kot je razvidno, vpliva zvočne stimulacije na psihično in fizično stanje ljudi ne gre zanemarjati. Pri tem pa se postavlja naslednje vprašanje: Kakšno glasbo izbrati?

Pri izboru vrste glasbe moramo tako upoštevati posameznikove preference in potrebe, pa tudi samo zdravstveno stanje. Telo se različno odzove na različne tipe glasbe, zato jih moramo prilagajati v skladu s tem, kaj bi radi dosegli. Raziskave so naprimer pokazale, da hitra glasba vpliva na zvišanje krvnega tlaka in hitrosti dihanja. Nasprotno vpliva počasna glasba– ta zmanjša hitrost srčnega utripa in dihanja.  V prenatalnem obdobju in za dojenčke so tako najbolj primerne uspavanke, z enakomernim in počasnejšim ritmom.

Novorojenčki

Po rojstvu otroka ostajajo učinki glasbe podobni kot pred tem, njena vloga pa se le še poveča.

Predvsem velika vloga je bila dokazana pri vzpostavljanju navezanosti med materjo in dojenčkom preko petja. V študiji, kjer so matere prepevale svojim otrokom v prvih 6 tednih njihovega življenja, so opazili, da so bili odnosi med njimi bistveno bolj kvalitetni. Pokazalo se je tudi dejstvo, da so ti otroci bistveno manj jokali od otrok v kontrolni skupini.

Iz kvalitetnih odnosov od prvih dni otrokovega življenja dalje se razvije varnejša navezanost, ki se nadaljuje skozi celo življenje. V študiji so ugotovili, da veliko novih staršev ne ve točno, kako z otrokom komunicirati v prvih tednih, glasba pa se je izkazala za enostavno rešitev te težave. Pri tem nikakor ne gre za to, koliko posluha in smisla za glasbo ima oseba, saj lahko uporabljate čisto enostavne melodije in besede. Konkretno v tej študiji so uporabili melodijo znane pesmice, besedilo pa so mamice sproti sestavljale same.

Posebno vlogo zvočne stimulacije so mnoge študije opazile tudi pri nedonošenčkih. Tukaj gre predvsem za materin glas in zvok srčnega utripa, ki imata izjemno pomirjujoč učinek. Poleg tega so kot posledico zvočne terapije v kombinaciji s ”kengurujčkanjem” opazili normalizacijo temperature, dihanja, srčnega utripa, rasti in telesne mase. V povprečju so bili zato ti otroci hospitalizirani manj časa. Poleg materinega glasu in srčnega utripa so raziskovali tudi vpliv petja in igranja na instrumente pri nedonošenčkih na intenzivni negi. Po glasbeni stimulaciji so opazili ustreznejši srčni utrip, zmanjšala se je pogostost in obseg jokaspanec je bil bolj kvaliteten. Otroci na intenzivni negi, ki so poslušali uspavanke, so jokali manj in spali več, kar je pozitivno vplivalo na njihov razvoj. Seveda je to delovalo tudi posredno, preko mater, ki so bile zaradi glasbe med “kengurujčkanjem” bolj umirjene.

Predšolsko obdobje

Po besedah že omenjene Katarine Habe, je v predšolskem obdobju najpogosteje preučevan razvoj glasbenih sposobnosti in učinek glasbe na celostni razvoj. V tem obdobju otroci že sami pojejo in igrajo na preproste instrumente (npr. ropotuljice, ksilofon …). Otrokova aktivna udeleženost v ustvarjanju glasbe pozitivno vpliva na njihov spomin, izboljšuje prostorsko-časovno sklepanje, besedne in prostorske sposobnosti, učinki pa so vidni tudi na čustveni inteligenci. Kar se tiče poslušanja glasbe, je pri tej starosti otrok slušno zelo dovzeten, zanima se za raznolike zvrsti glasbe. Zato je pomembno, da mu omogočimo čim več raznolikih glasbenih izkušenj. Od petja preprostih pesmic, do poslušanja, plesa ob glasbi, izdelave lastnih instrumentov in igranje na njih –možnosti je ogromno. Naj poudarim, da se tukaj nikakor ne ozirajte na to, ali ste nadarjeni na glasbenem področju, pomembno je, da se otrok ob tem zabava.

Šolsko obdobje

Šolsko obdobje s seboj prinaša bolj strukturirano učenje in poučevanje. Zato ni presenetljivo, da se tukaj več pozornosti posveča vplivom glasbe na učenje, tako s kognitivnega, kot s čustvenega vidika. Kot sredstvo za učenje obsežnih gradiv se je glasba uporabljala že v srednjem veku, saj si preko petja besedila snov otroci lažje zapomnijo. Na spomin vplivamo tudi indirektno, s poslušanjem glasbe v ozadju. Poleg spomina lahko vplivamo tudi na pozornost– pri tem se je kot najbolj učinkovito izkazalo poslušanje ene od Mozartovih skladb (Sonata za 2 klavirja E448). Na splošno je za učne namene najbolj primerna tiho predvajana instrumentalna glasba. Kakšno glasbo izberemo, pa je odvisno od tega, kaj točno želimo z njo doseči.

Mladostništvo in odraslost

Seveda se ugodni učinki glasbe nadaljujejo skozi celo življenje. Služi nam lahko za sprostitev ali spodbuja našo produktivnost, lahko nas motivira, nam pomaga predelovati čustva in še mnogo drugega. Naj na tem mestu omenim še glasbeno terapijo, ki je dokazano učinkovita pri spoprijemanju z depresijo, anksioznostjo in demenco. Uporablja se tudi pri delu z osebami z motnjo v duševnem razvoju, motnjami avtističnega spektra, z govorno-jezikovnimi težavami in učnimi težavami. Na splošno lahko rečemo, da nam glasba pomaga pri izboljševanju kvalitete življenja, zato izkoristimo njene učinke, kolikor se le da. Glasba je tako širok pojem, da se za vsakega najde nekaj, kar mu je všeč.

 

Članek je napisala Polona Tratnik, prof. specialne in rehabilitacijske pedagogike.

VIRI

Sorodne objave

 • 29.11.2022

  Ježki

  S tehniko lepljenja smo izdelali ježke. Aktivnost je zelo preprosta, simpatična ter ponuja dovolj možnosti za prilagajanje zahtevnosti. Za aktivnost…

  PREBERI VEČ

 • 22.11.2022

  Igra s škatlicami

  Nekaj časa sem si shranjevala kartonaste škatle različnih izdelkov za igro z nestrukturiranimi materiali. Želela sem, da otroci sami raziskujejo,…

  PREBERI VEČ

 • 22.11.2022

  Jesenska senzorična škatla

  Naši otroci obožujejo senzorične škatle, zato jim z veseljem pripravim različne kombinacije materialov. Za raziskovanje jesenskih plodov in ostalih naravnih…

  PREBERI VEČ

Naša ponudba

Skriti zakladi

ZA PODJETJA

Naj bo vaš naslednji odmevni poslovni dogodek zabavno doživetje tudi za otroke.
Poglej si več
Skriti zakladi

LE IZBRANE IGRAČE

Z Igračami na naših polička so trenutki, ki vašega otroka resnično zaposlijo, ne le luksuz ampak del vsakdana.
Poglej si več
Skriti zakladi

ROJSTNI DAN
V NAŠI IGRALNICI

Kreiran tako, da so v središču otroci, to kar je njim pomembno in zabavno.
Poglej si več
Skriti zakladi

VARSTVO NA POROKI

Otroci na poroki? Bodite brez skrbi, saj zabavali jih bomo mi!
Poglej si več
Skriti zakladi

POSLIKAVE IN
GLITTER TATTOO

Naj bo otroški rojstni dan ali zabava še bolj pisana!
Poglej si več
Skriti zakladi

IGRALNE URICE

Za otroke, ki ne obiskujejo vrtca, vseeno pa si želijo biti malce v družbi drugih otrok.
Poglej si več
Rezanje buče

Moja zgodba

Deležna sem bila srečnega otroštva in prav takšnega iz srca privoščim vsakemu otroku. Zaslužijo si, da smo do njih spoštljivi, jih poslušamo in smo jim v podporo, da lahko razvijejo svoj potencial, vaša varuška Živa

Naša ponudba

Skriti zakladi

ZA PODJETJA

Naj bo vaš naslednji odmevni poslovni dogodek zabavno doživetje tudi za otroke.
Poglej si več
Skriti zakladi

LE IZBRANE IGRAČE

Z Igračami na naših polička so trenutki, ki vašega otroka resnično zaposlijo, ne le luksuz ampak del vsakdana.
Poglej si več
Skriti zakladi

ROJSTNI DAN
V NAŠI IGRALNICI

Kreiran tako, da so v središču otroci, to kar je njim pomembno in zabavno.
Poglej si več
Skriti zakladi

VARSTVO NA POROKI

Otroci na poroki? Bodite brez skrbi, saj zabavali jih bomo mi!
Poglej si več
Skriti zakladi

POSLIKAVE IN
GLITTER TATTOO

Naj bo otroški rojstni dan ali zabava še bolj pisana!
Poglej si več
Skriti zakladi

IGRALNE URICE

Za otroke, ki ne obiskujejo vrtca, vseeno pa si želijo biti malce v družbi drugih otrok.
Poglej si več
Ostanite povezani z nami in bodite obveščeni o novih vsebinah.